Sunday, February 19, 2012

Baiki water boiler

Rumah kita biasanya tidak menggunakan pemanas air jenis ini kerana ia makan banyak current. Dah tentu kos melambungkan so thermos je da cukup. Tetapi kalau ada kedai makan. ianya sangat berguna dari guna bahan bakar bergas. Post kali nie untuk sesiapa yang kenal dan guna menda nie.

Komponen terlibat dan cadangan penyelesaiannya :
  • Tangki
  1. berkarat - gosok dengan kertas pasir halus dan autosol. Jika karat air di bahagian dalam, bolehlah direbus cuka ( juga sesuai untuk kettle )
  2. Bocor - boleh di tampal dengan aluminium tape buat sementara. Nak tahan lama bawa p welding di kedai welding stainless steel. Upahnya murah sahaja
  • Tak panas - ada beberapa penyebab
  1. wiring problem - cuba check sambungan kabel manala tau da putus kerana kepanasan. Jika elok check voltan masuk sekitar 230v pada sambungan neutral dan live.
  2. heater element - komponen ini banyak menyumbang kepada alat ini tidak dapat berfungsi. Cuba test keterusan dengan ohmmeter. Jika meter naik maknanya ia masih boleh digunakan. 
  3. Thermostat - alat ini berfungsi untuk mengawal suhu kepanasan yang kita ingini. Jika alat ini rosak, boiler tidak berfungsi. Ada juga keadaan bypass tetapi boiler akan sentiasa panas dan melampau panas. Bahaya nie
Nie je masalah pada boiler. Semua alatan di atas mudah di beli di kedai jual alat elektrik( kedai pendawaian pun boleh ditempah) dan harga palaing mahal ialah heater element dalam RM 150 dan thermostat dalam RM 45 je bergantung pada jenis.

Sebagai panduan, alatan ini menggunakan kuasa 3000watt dan thermostat jangka 120 darjah celcius.
Selamat merepair....

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...