Monday, March 21, 2011

SERVICE AIRCOND SENDIRI

Kemajuan hidup telah mengubah segalanya. Dari kipas daun rumbia, ke kipas siling. Malah ramai yang berkemampuan telah memiliki ''aircond''. Oooo nyaman dan segar sekalikan? Tapi perlu diingat, service penting dalam menjaga hayat dan fungsi aircond.
Jom kita belajar cara senang dan menjimatkan.


1) Filter - tau tak kat mana filter. Kat indoor (unit dalam) yang keluarkan angin sejuk tu. Buka dan tarik filter keluar. Ia biasanya menpunyai 2 filter tetapi bergantung gak pada jenis aircond yang dipasang. Cuci filter dengan air bersih mahupun sabun. Keringkan skit sblm di pasang. Lap juga coil (Fin) gak ( tempat yg bley di lap).


2) Terminal compartment - Perhatikan semasa membuka filter tadi, ada 1 tempat berskru. Disini tempat sambungan elektrik dilakukan. Apa yang perlu di buat? check la takut ada yg longgar atau kesan terbakar. Jika ada, tukar je mana2 yang rosak tadi.


3) Body indoor - lap dengan kain lembap untuk hilangkan kotoran nyata.


4) Remote - Ganti bateri dengan yg baru. Jika ada kesan karat, cuci dengan mengikisnya dan lap dengan WD40.


5) Outdoor (Condenser)- coil penyejuk biasanya di sembur dengan Aluminium Coil Cleaner. Bancuh dalam nisbah 1:1 dengan air. Sembur dengan penyembur bunga pun boleh. Biarkan 5 minit dan bilas permukaan dengan aliran air bersih.


6) Lain-lain bahagian - Lap je dari habuk. Jangan di usik komponen elektrik yang tak rosak.


7) Topup Gas - Ingatan !! Gas R22 ni sebenarnya tidak akan kurang  kecuali jika berlaku kebocoran pada sistem paip. Jangan bazirkan RM60 ( harga biasa di caj kontraktor ), gas diisi paling mksima 60 psi. Sila tanya kontraktor berapa pressure sebelum nak topup gk untuk mengelak di tipu.


Tips ringkas untuk troubleshooting Aircond split-unit
Masalah bleh di kenalpasti dengan memerhati gejala berikut :


  • angin aircond tak sejuk - besar kemungkinan compressor ( outdoor tak jalan ). Dah check compressor jln tapi tak sejuk gk? ini mungkin gas kurang..sila top up !
  • angin sejuk tapi slow - cuci filter then check remote controller, set temperature bagi rendah.
  • aircond tak hidup, kuar lampu merah berkelip2 - tukar kapasitor dlm outdoor dan periksa bekalan voltan kot la trip.
  • Angin keluar wap panas - berkemungkinan compressor x jalan. 
  • berais - sistem defrost tidak berfungsi dengan baik. Off kan unit sehingga ais menjadi cair

    173 comments:

    Anonymous said...

    Assalamualaikum,
    terima kasih kerana sudi berkongsi..

    Anonymous said...

    supply msuk tp xbleh on manual & remote.... why???

    imaeazma said...

    kemungkinan besar litar electronik rosak. spare part ada jual kat kedai aircond. just bawak no siri je. semoga berjaya

    adhuhai said...

    angin kuat,gas dah topup,tapi masih kurang sejuk seperti yang sepatutnya.apa cara untuk atasinya?

    imaeazma said...

    check compressor, kalau perlu tukar capsitor. buat servising kat indoor gak. make sure tekanan gas optimun.

    Anonymous said...

    Assalamualaikum,
    Compressor jalan dan angin sejuk, bila mula2 ON, lepas sampai satu tahap compressor berhenti terus dan angin panas mula keluar. Tapi bila ON balik, compressor jalan macam biasa dan angin sejuk pun ok dan sampai satu tahap compressor berhenti terus jugak dan angin panas pun keluar..
    compressor macam tak boleh nak auto ON bila detect suhu ..

    imaeazma said...

    ic board problem

    Anonymous said...

    salam,

    unit dalam jalan, tp x sejuk (keluar angin je)...bila check kt luar kompress senyap je...x hidup nape ye?

    tq

    imaeazma said...

    ada kemungkinan capasitor outdoor yg rosak. gantikan kasitor yg berkadaran sama dengan unit anda. mungkin juga overheat sb gas kurang, so untuk check gas kena uotdoor jalan dulu, kebiasaannya compressor ( yg hitam ) akan panas tapi kipas tidak berpusing. anda perlu sejukkn dulu dengan letak ais atau alirkan air paip di sekitar compressor sehingga dia jalan kipasnya.dah jalan baru leh check gas untuk topup jika kurang. jika tidak jalan juga, kompressor dah rosak, kena tukar baru. Harapnya tidak melibatkan kompresor la.cuba dulu k . pastikan juga ada voltage pada terminal outdoor dengan guna test pen

    MOHD FAIZ said...

    Slm blh sy tahu kipas outdoor hidup sekali dgn compressor hidup ke, sbb air rumah saya indoor hidup tp outdoor tak hidup.. Adakah kapasitor rosak sbb sblm ni ok, tetiba aje jd mcm tu... Usia Air cond tu dlm 1 thn lbh.. Sy dah check supply kat outdoor ade...mcm mana nk buat

    imaeazma said...

    wslm MOHD FAIZ...
    memang ac camtu, indoor akan jalan dulu baru outdoor hidup. lain la indoor da jln tp angin sejuk xdatang2...ini mungkin outdoor x jalan. kaspitor outdoor rosak besa nya kipas pusing dalam keadaan berat. sekian

    azremy said...

    nape bila check kt low pressure gauge punya bacaan full terus..padahal belum isi gas lagi.dan lagi satu outdoor tmpat high pressure frozen.kenapa.mintak tolong

    imaeazma said...

    pastikan outdoor sudah jln..dan tiada kerosakan pressur gauge. discajkan gas sehingga paras optimum sekitar 60psi..selamat mencuba

    Anonymous said...

    lol..bang gas r22 charge pling perfect 65Psi..sorry mnyebokkk..heheheeh xD

    Anonymous said...

    Motor fan outdoor dan capasitor dah ganti baru. AC sejuk dalam 2 minggu. Lepas tu dah tak sejuk. Bila check fan outdoor, kelajuan dia kejap laju kejap slow(mcm nak berhenti) kejap laju dan berulang2. Masa laju berubah ke slow ada keluar bunyi kasar sikit. 2 atau 3 saat laju lepas tu 2 atau 3 saat slow lepas tu laju...berulang-ulang. Any idea....Thanks

    imaeazma said...

    cuba chemical cleaning outdoor tu..besar kemungkinan compressor awak dah nak kong

    Anonymous said...

    klu keluar simbol E3 pe mksdnya

    Anonymous said...

    Berapa harga capasitor luar biasanya..

    imaeazma said...

    kurang dari rm40

    Anonymous said...

    Salam,
    compressor luar tak jalan..sy cek guna test pen voltage(Comm) ke outdoor compressor tak ada..blower indoor ok bleh laju dan slow...fuse dekat board pun tak putus..tp lampu ON led hijau tu ada blinking..board rosak ke..dlm brapa harga board tu?

    imaeazma said...

    pcb board model pe ? kalo york bley dapat dalam rm190. jangan lupa dapatkan model num semasa membeli.

    Anonymous said...

    salam boskuu...aircond x bole control gna remote...betry..suma dah ok...pa mslh r?

    imaeazma said...

    pcb utk sensing prob tu

    Ron said...

    Salam bro. Aku bru pkai aircond xsmpai 6 bulan. Skrg aku perasaan airflow dia keluar tak kuat. Pas tu bila dekatkan tgn , side kiri dia mcm nk xnk aje keluar. Tp kanan angin kluar ok je. Apa prblem dia ek ? Tq

    imaeazma said...

    hi ron... aircond xsampai 6 bulan pakai tapi da rosak ?? claim waranty la bro. ada bunyi mcm tersumbat x. besanya coil dia tersumbat. ada gak kemungkinan blower prob tapi akan ada bunyi mcm tersumbat. kena overhaul la nie...

    Ron Asraff said...

    Semua msh under warranty la ni ?? Bunyi xada tp bila rapatkn tgn dkt lubang angin tu boleh rasa la berbezaan. Aircond pun dh xcepat sejuk mcm dulu. Angin keluar pun kurang even speed fan 3.

    imaeazma said...

    try service filter, tak jadi gak kena ovulhaul la indoor 2.. claim waranty k

    Ron Asraff said...

    Thx. Dh check roll dkt dlm tu yg berhabuk. Bersih guna berus gg settle . Haha

    Anonymous said...

    Bole bg no fon x?saya nak start bisnes aircond ni...saya nk mintak pendapat

    imaeazma said...

    tahniah..saya xberapa sangat bab nak setup company nie. aw dari mana?.hehe bab no teppon nie bukan xleh bagi, kan saya display kat sini terus xde org nak nk bc blog nie, sket2 dia call. leave your comment here. mana tau saya xleh nak bantu, mungkin ada pembaca yang lebih tau akan membantu kita jugak nnt.

    Zulfadli Jaffar said...

    salam.. sy nk tanya... sy pkai air cond 1.5hp... baru pakai sebulan makin lame makin tak sejuk.. bile sy chk outdoor unit kompressor hidup tp paip cooper yg kecik die frozen beku jadi ais dan yg paip cooper yg besar bile sy pegang rs suam je... boleh sy tau ape masalah die tak? sebelum sy panggil technician dtg chck... atlest boleh tau ape yg rosak.. harap saudara dpt share.. tq

    imaeazma said...

    hi zul... tanda2 yg diberikan menun jukan gas xcukup. cuba check pressure time outdoor jln. average 60 psi . jika gas cukup, berkemungkinan ada sumbat pada capilary tube. selamat mencuba

    Anonymous said...

    alamak...murah je capasitor aircond ni.so sy cam da kene pau dgn org service aircond charge sampai 250 huhu.. Brape std harge kalau tukar caapsitor ni?

    haslina said...

    Salam. Nk tny.. Knp ekon sy boleh berfungsi selama 2jam shj..lps 2jam,berhenti..lampu hijau kelip kelip..kalau on balik pun x fungsi jugak..kena offkan 2-3jam baru boleh on blk

    imaeazma said...

    wslm.. saya rasa aircond aw kurang gas. try topup gas. tapi ada kemungkinan juga pcb. cuba kira berapa kali dia berkelip lampu tu. kalo 6x besanya gas. kalo 2 ke 3 kali tu pcb rosak

    imaeazma said...

    memang la murah je capasitor tu tapi caj utk baiki tu bergantung pada contractor. itu la mahalnya skill hehe. tapi jgn la sampai cekik darahkan. harap maaf kerana saya tak pasti berapa patut kita bayar kerana ianya bergantung kepada kos, lokasi, susah atau senang kerja itu di lakukan dan berapa hebat dia punya syarikat tetapi sebelum ada kerja baikpulih, kita boleh tanya dulu harga dan berunding kan?

    mrs b said...

    Hi.. Ermm camne nk bgtau ye. Aircond sy ni bila on then dia terus off sndiri. Lampu hijau asyik blinking. By the way bf ni mmg ade sesekali air menitik2 dr tmpt kuar angin tu. Ape prob agaknye ye? Hope dpt bg pndapat. Tq!

    Model: samsung as12flnxme

    imaeazma said...

    saya rasa aircond aw kurang gas. try topup gas. tapi ada kemungkinan juga pcb. cuba kira berapa kali dia berkelip lampu tu. kalo 6x besanya gas. kalo 2 ke 3 kali tu pcb rosak.
    masalah air menitik nie maybe drain paip tersumbat. cuba tiup saluran air buang nie. cuci sekali filter indoor aw tu . insya allah settle

    mrs b said...

    * Lampu hijau tu berkelip dr sy start on kan suis ekon smpila sy tutup suis. Non stop blinking. Mcm mana nk kira tu eh??

    * Kalo nk servis ekon, slalu bape kos dia ek? Sejak dr awl 2011 sy xservis ekon ni... Nk cuci sndri mmg tak tau...

    imaeazma said...

    hehe byk x terkira eh lampu blinking? so ini masalah pcb lah. aw kena buka cover indoor dan pcb berada pada bahagian yg mengandungi test button. aw cabut dan salin no model aircond dan p beli. utk servis plak aw cuci filter indoor adalah paling senang. cabut filter(senang je cabut) dan basuh. upah servis saya xleh agak, mayb contraktor servis indoor, outdoor dan check gas. jika ia topup gas. RM 60 harga biasa. saya agak bawah 200 ringgit dan dikira normal. jika nak buat sendiri. aw baca dan fahami post ini dan insyaallah boleh buat sendiri.

    mrs b said...

    Huhu...akhirnya ade yg paham prob sy.
    Tq atas explaination itu ;)
    Tu la kalo bleh mmg nk wat sndiri. Save bajet
    Doakan sy eh! Hihi

    *if ade ape2 nnt sy tanya lg okeh

    Md Azmi said...

    Sy ada wat electrical & aircon service offis di shah alam sek25 0122585581, sy tau inverter cume nak tambah ilmu...

    imaeazma said...

    syabas saudara azmi.. saya bangga ada anak melayu berani berniaga. kepada semua kawan2, bloeh la hubungi beliau. jenis inverter ini jimat tenaga. sistem dia saya tak biasa sangat. jika ada perkongsian ilmu dari azmi, ianya lebih bagus. perkongsian ilmu yg tidak seberapa saya di sini adalah sedekah jariah saya. tiada niat nak tutup periuk nasi sesiapa kontraktor.

    imaeazma said...

    syabas saudara azmi.. saya bangga ada anak melayu berani berniaga. kepada semua kawan2, bloeh la hubungi beliau. jenis inverter ini jimat tenaga. sistem dia saya tak biasa sangat. jika ada perkongsian ilmu dari azmi, ianya lebih bagus. perkongsian ilmu yg tidak seberapa saya di sini adalah sedekah jariah saya. tiada niat nak tutup periuk nasi sesiapa kontraktor.

    Kyrel Aswan said...

    salam, sy baru pindah rumah, guna aircond lama, sblm ni aircond sejuk mcm biasa kt umah lama.. baru sehari pakai dh x sejuk dan berbunyi bising. bila technician aircond dtg kata piping tersumbat dengan minyak.. aircond semua dh servis ngan topup gas. technician dtg kluarkan minyak katanye.. tp skrg nie mslh bunyi ngan x sejuk dtg balik.. xpaham lah.. mintak pendapat sifu aircond..

    imaeazma said...

    kyrel,
    masalah bunyi pada indoor ke? saya teka je la ye, dlm indoor ada blower yg berfungsi mcm kipas. ia komponen mekanikal. ada geseran yg berlaku pada bearingnya. acon lama da bleh tukar blower baru. manakala masalah xsejuk selepas di topup dan di servic mungkin kecil ada pipe bocor besar. saranan saya, ovulhaul outdoor dan indoor. ada kemungkinan outdoor bermasalah dan gas berminyak mengalir melalui piping dan menuju ke cooling coil. dengan kata mudah, sistem cooling aw tersumbat. harga nak buat nie da hampir leh beli aircond baru

    Kyrel Aswan said...

    tq atas bantuan..

    hyppo said...

    Salam.. Nk tanya skit bos.. Apa sbb compressor on xberenti2..direct running.. Klau on, dia running je.. Bila off baru berenti.. Bkn ke sepatutnya dia akan on dan off bila pressure dia dh cukup.. Mohon bantuan..

    hyppo said...

    Salam.. Bos.. Apa sebab compressor running xberenti2.. Bukan ke sepatutnya dia akan on dan off ikut pada pressure.. Ini klau on, dia running je sampai la kita off blk.. Mohon bantuan..

    imaeazma said...

    aircond sepatutnya boleh mencapai suhu yg telah kita set. bila suhu telah dicapai, compressor akan cut. ini prinsipnya. Pendapat saya yg pertama aircond en hyppo undersize dimana kapasiti kuasakuda tidak dapat menampung saiz bilik. pendapat kedua pula, thermostat tidak berfungsi. sekian

    hyppo said...

    Tq.. Di atas bantuan

    Mohd Fahmi said...

    Salam..
    aircond di bilik utama hampir 2 tahun tak pernah on/guna..aircond dalam keadaan baik, bila on berfungsi spt biasa..cuma risau sebab lama sangat tak guna..perlu ke servis? takut2 gas bocor, masalah elektrik dan sebagainya.. Terima kasih banyak2

    imaeazma said...

    ok la tu kalau bley on. cuma servise la filter untuk elak habuk masuk hidung kita dan buang sawang2 bagi nampak baru.

    Sal said...

    Hi kalau compressor luar rosak mhal x? Slalu range harga brapa ye? Aircond sy nikuar angin panas je..

    imaeazma said...

    hi sal, harga outdoor mahal juga la. berbaloi lagi beli aircond trus. range dlm 800 ke atas bergantung pada beberapa faktor. aircond aw panas sebab aoudoor tak jalan ke?

    Md Azmi said...

    Kalau nak tukar compressor luar sahaja yg baru dlm 500.

    Anonymous said...

    salam bang pcb ngan ic board sama ker?satu lagi aircond saya mula2 ok compressor jalan lepas sedekat sejam panas..tgk compressor dah tak jalan-...JBR

    imaeazma said...

    sama. nama pangilan je. cuba tukar kapasitor

    Anonymous said...

    Tumpang ye..
    perkhidmatan service aircond.
    1hp to 1.5hp rm100.
    2hp to 2.5hp rm150.

    inverter type.
    1hp to 1.5hp rm150.
    2hp to 2.5hp rm170.

    0197239835/0197020486 haikal.
    johor baharu.

    Md Azmi said...

    Tadi saya ada repair aircond yang kejap sejuk pastu panas di PJ. Saya check kapasitor guna digital multimeter menunjukkan nilai 30uF, ini bermakna kapasitor ok (utk 1hp). Bila saya tukar sensor coil barulah masalah selesai...

    imaeazma said...

    azmi...10% la hehehe...

    imaeazma said...

    haikal n azmi... sila bersaing dengan berhemat ye.. Harap saudara berdua dapt bantu saya untuk menyelasaikan masalah yg di utarakan kerana saya tidak dapat ke site. Saya bantu seadanya

    Anonymous said...

    Masalah aircond autocut off disebabkan sensor cooper rosak.

    Anonymous said...

    Assalam
    kipas kat outdoor selalu stop...kena pusing manual baru jalan.
    Panggil kontraktor cakap fan motor rosak. Kalau tukar baru kena rm 180.
    Saya cadang nak beli sendiri, mana nak cari spare part tersebut?
    Tk.

    Anonymous said...

    Salam bang.. Mohon bantuan berkenaan aircond di rumah saya ni. Semasa saya cuba hidupkan aircond, indoor unit tidak berfungsi dan saya cuba untuk troubleshoot sendiri. Saya dapati, kabel neutral mempunyai arus elektrik. Adakah ini berkaitan dengan masalah wiring atau indoor unit rosak ataupun outdoor rosak..? mohon pencerahan.. :)

    shah said...

    salam nak tanya mana nak beli aluminium coil cleaner. Leh tak saya pakai cemical cuci kereta untuk cuci outdoor

    Anonymous said...

    Aircond york sy 1 hp
    Bila on suma ok n sejuk
    Tp bila dekat2 30min aircond mengeluarkan air room je x sejuk mcm mula2 dan dlm masa yg sama ada lampu oren berkelip 3x berterusan
    Bila sy off guna remote dan on balik dia akan sejuk semula..pastu jadi balik berkelip2
    Sampai bila sy nk main on off on off je nih
    Bole sy tau puncanya...??
    Tqvm

    Md Azmi Hasan said...

    Biasa lampu berkelip 3x berterusan PCB rosak... Tapi biasa sy tukar sensor coil dulu kalau ok xyah tukar PCB..

    http://pakar-engineering.blogspot.com/

    Hakimi Aizat said...

    filter.kene.betul2.kering ke.sblom.pasang balik ????

    imaeazma said...

    saya ketuk2 je bagi air kuar then trus pasang.

    fauzy omar said...

    As salam tuan panas nie huhuhu tgh tdr tiba2 terasa panas huhuhuuhu anak siap bangun ayah..ayah panas br aje usia 2 tahun..nak tanya sy pakai aircond 1hp lg masalah skrg dia ada warning ch 05 so sy dah semak kemungkinan masalah wiring tp bila sy ke outdoor dapati outdoor x berfungsi so agak2 nie apa masalahnya? 4 ur info dah lebih dua tahun sy beli jenama lg nie.

    fauzy omar said...

    As salam tuan panas nie huhuhu tgh tdr tiba2 terasa panas huhuhuuhu anak siap bangun ayah..ayah panas br aje usia 2 tahun..nak tanya sy pakai aircond 1hp lg masalah skrg dia ada warning ch 05 so sy dah semak kemungkinan masalah wiring tp bila sy ke outdoor dapati outdoor x berfungsi so agak2 nie apa masalahnya? 4 ur info dah lebih dua tahun sy beli jenama lg nie.

    Anonymous said...

    Salam.. Mcm mana yg dikatakan compressor hi-amp? mcm mana cara guna clamp meter masa refill gas? Mohon pencerahan bos...

    Anonymous said...

    salam....indoor and outdoor ok ja. tapi kurang sejuk. selalu pasang 24C dah rase sejuk. ini pasang 20C pn x berapa nak sejuk.

    Anonymous said...

    Salam..nak tanya la..kenapa cooper kecik sejuk cooper besar x sejuk? Indoor pun kirang sejuk..bile check kat indoor...bahagian atas sejuk..bahagian bawah dia x sejuk...pelik gak ni...

    imaeazma said...

    biasanya ada spec dekat label outdoor dia punya current rating. dlm keadaan compressor run, clamp pada kabel live dan ambik bacaan. jika melebihi amp pengeluar itu di panggil hi amp.

    imaeazma said...

    servise dulu filter dan check gas

    imaeazma said...

    kena tau hp ac . biasanya paip kecik dan besar akan sejuk kecuali ada pemasangan filter dried. kes ini macam gas tidak berfungsi kerana mungkin ada masalah dengan paip tersumbat, mungkin juga tekanan gas kurang. aw pngil tech check. nak crita pun susah

    Anonymous said...

    nk tye..aircond sy x sejuk..ble check ade bau hangit pd outdoor.wyr pada terminal compressor terbakar.da tkr kipas je jln..compressor x jalan..npe ye

    haikal@pomen aircond said...

    Aircond dari 1hp to 2.5hp pipe kecik n besar sejuk bila ac run.. utk kes indor atas sejuk bwh panas di sebabkan 2 kemungkinan. ptama paip dh naik minyak, ke 2 cap tube sumbat. hubungi technican yg berpengalaman utk baik pulih.
    0197239835 haikal, johor bahru.

    kojipa maririn said...

    salam,bro!! boleh x nak tanye, saye punye air cond york(x taw la jenis ape) nie die punye green light(yang lambang power kat air cond tu) die bile on die ok pastu dah lame2 die blinking , udara die pon jadi x sejuk tapi still ade angin keluar pastu kipas besar yang kat luar(outdoor?)x berpusing, macam mana nak solve problem nie ye?

    zul said...

    assalamualaikum... saya nak tanya sikit... mcm mana nak buang angin dlm air cond sdgkan air cond dah berfungsi... bl saya cek meter, meter jadi gila

    Anonymous said...

    salam,
    dah baca tread yg sebelum nie...cuma nak kan kepastian...begini...aircond rumah saya lepas sejam dier akan jadi blower dan kuar lampu berkelip...nie masalah pcb ker?...aircond jenama york

    imaeazma said...

    ya.. ada kemungkinan rosak

    imaeazma said...

    zul... nak buang angin kena pakai vacum tp dia tak sama mcm yg rumah punya. call contraktor utk atasinya. tq

    imaeazma said...

    tq Haiqal kerana membantu..

    anuarizal said...

    salam sifu aircond..aircond saya brand LG inverter 1.5hp berusia 1thn 6 bln..masalahnyer tiba2 aircond berhenti sendiri..mcm trip..tp cx kat circuit breaker x trip pun..on guna remote pn x mau..on cara manual pun x mau..slps berapa ketika aircond berfungsi blk mcm biasa..apa penyakitnyer yer?tq..

    imaeazma said...

    wslm... mula kan dengan reset timer remote control

    kojipa maririn said...

    klau pcb(ape name full die) brape ringgit ye selalu nye? mcm mane nak tahu air cond york saya nie model ape?

    Anonymous said...

    salam bro.. aircond saya 1.5hp jenama york, bila kita on dia dlm masa lbh krg 1 jam dia ok, lps tu dia mati dan lampu hijau blinking, outdoor pun mati jugak, kenapa ya? terima kasih..

    haikal@pomen aircond said...

    Utk jenama ac york jika lampu blinking dan x blh on gne remote and manual puncanye cooper sensor rosak.. jika lampu blinking dan indoor run tp outdoor x jalan puncanye gas xde ! this 4 non inverter. 0197239835.

    Unknown said...

    salam bro....nape kat panel lcd air cond kluar E5,pah 2 compresor mati....kena resert blk baru bleh ON.

    Faizal said...

    salam bro imaeazma,

    saya jai,
    ekon saya brand "I" telah berkhidmat lebih dari 8 tahun...2 hari lepas baru jadi masalah kurang sejuk..saya dah buat:-

    1)cuci filter.
    2)seting tempreture 16 untuk check bunyi macam bunyi peti sejuk berdengung sebagai tanda kondensor berfungsi.(tapi memang berdengung la)yessss!!berfungsi dengan cemerlang!!!

    tapi masih x sejuk..suspek gas dah kurang...

    so nak mintak pendapat,jika topup gas ekon...utk mendapat tahap sejuk yang terbaik, adakah perlu keluarkan semua gas2 lama yg duk dalam tank tu??ganti ngan gas baru??atau pun sama jer jika topup macam biasa??

    terima kasih kerana mewujudkan blog yang sangat membantu ramai rakan2 kita...semoga Allah memberkati hidup Tuan...

    imaeazma said...

    Jai, terima kasih dgn kata2 perangsang tersebut. Sy cuba berkongsi, terdapat sokongan dari otai2 lain gak utk membantu rakan2 sekalian.

    Pendapat saya, baik di vacuum dulu gas yg lama bg clear semua then topup gas baru memandangkan dan 8 tahun mencuruh khidmat.

    Faizal said...

    ok, bro ekon dah ok..
    kena caj RM30 je ngan kontraktor..
    yang paling saya respek ngan ekon brand "I-Think" walaupun dah 8 tahun berkhidmat, gas dia tak kurang-kurang..kontraktor tu just keluarkan minyak yang blocking dalam paip dia jer..

    Alhamdulillah....thx bro!!
    ada masalah baru dengan kipas siling plak...yang tu saya dah comment dekat bahagian kipas siling tuan..

    bani jawi said...

    Salam nak tompang tanya klu ekon sy kluar lampu berkelip2 ade kluar F2 ekon jenis sanyo ape masalah nya ye...

    Anonymous said...

    assalamualaikum..sy nak tnya..aircon umah sy 2hp..bila on dah sejuk..then tetiba ada air keluar la..air keluar mcm hujan gitu kat blower...siap kna tadah dgn baldi lg...knapa ya?
    aircon sy bocor ke atau perlu diservis?
    terima kasih

    imaeazma said...

    hi bani,

    lampu berkelip besanya sensor rosak

    imaeazma said...

    masalah air kuar. air buang dia tersumbat. try vacuum dekat paip air kat luar. ada jelly tu

    amandamai said...

    Salam imaeazma. mohon bantuan, saya ada aircond carrier dah 3tahun tak pakai. Bila on indoor keluar angin tapi x sejuk. bila cek outdoor kompressor je bunyi kipas tak jalan. saya dah cuba tukar kapasitor kipas, tapi masih tak pusing.

    efan shah said...

    bro..ade x buku2 pasal air cond nie??
    sbb skrg ngh wat praktikal..tp xthu nk tulis pe dlm buku laporan nty..xde bahan..

    imaeazma said...

    tukar kipas blower la pulak

    haikal@pomen aircond said...

    Efan shah, buku utk rujukan aircond mmg xde jual.. tp awak blh search kt youtube mengenai aircond utk laporan/catatan latihan awak.

    AMANDAMAI,pastikan fan capasitor yg anda guna mencukupi nilai UFnye.

    aimanizdihar said...

    aircond bru beli n pasang..tp tido mlm xpakai baju pom boleh wp 16•c (kureng sejuk)..masa cina tu pasang..sy tgk de lepaskn gas..2 3 kali jgk de buang gas..sbb bunyi piissshh..piissshh...de ckp kena pam dulu..btul ke kena pum dulu..??kompius...

    aimanizdihar said...

    salam bro..betul ke masa mula2 nk pasang aircond kena buang dulu gas..bila tanya yg tukang pasang tu de ckp kena pum dulu dengn cara buang gas...

    amandamai said...

    ermm. mana nak cari fan motor tu. Saya cari kat jalan pasar tak jumpa pun kedainya.

    imaeazma said...

    kedai jual aircond mesti ada

    imaeazma said...

    hi aimanizdihar,

    mana ada buang gas, tu kilang da bagi. lepas pasang terus guna.

    Anonymous said...

    Assalamualaikum.aircond rumah sy dh 3 thn berkhidmat.td ads kejadian menakutkan.bila suhu dh capai,dia silent.bila start nk coolkn bilik..tetiba..menyala mcm api bawah aircond..sy cpt2 off guna remote n switch off aircond..kenapa yer?kekadang mcm bau terbakar..

    Hakimi Aizat said...

    Salam..nk tanya...kenapa air yg kuar dr compressor sikit jer eh...slalu bnyk je....muskil....

    imaeazma said...

    mungkin sumbat kot. buka indoor dan alirkan air biasa dan tengok flow.

    tompel tom said...

    Air con sya sejuk ....tpi dekat line (hi)dia ji ais apa maslah dia tu hehe

    mie said...

    Salam,
    Nk mnta pndapat tuan ttg mslh aircond sy.
    Aircond sy jenama mitsubishi 3hp lbih krang 6 blan brkhidmat.msalahnyer,mse mla2 bli mmg sjuk sngt2 dan outdor brpusing dngn lju dan kuat,tpi kbelakangan ni,aircond jdi krang sjuk,kipas outdor x slaju dan skuat dlu,jdi slow sngt..ble lme psg dia lju kjap then trus slow,mse kpas outdor brpusing lju,rse trus sjuk,then bila kipas slow trus kurangg sjuk..ap msalah aircond sy?hrp tuan dpt mmbantu.tq

    Faranazlida mohd hanapi said...

    Salam..nak tumpang tanya, air cond kat umah saya bila mula pasang mmg sejuk..tp bila sampai satu tahap dia akn panas n rasa x sejuk..bila tgk compresor kat luar stop..boleh saya tahu apa masalahnya..kalau panggil org dtg betulkan biasanya mahal tak charge dia..mohon bantuan sgt..tq

    imaeazma said...

    try baca manual. saya agak setting xkena

    imaeazma said...

    tukar capasitor dan check tekanan. murah je upah nie

    Anonymous said...

    Salam Harap bantu...air Cond Saya Bila On Sejuk selepas Beberapa Minit jadi Kurang Sejuk Lepas Tue Keluar Simbol E4 Than off. Kenpa Ye? Saya Dah Service Tapi Still Sama Juga. Air Cond Brand Singer.

    imaeazma said...

    try tukar pcb board

    Anonymous said...

    zul srwk - salam bro..on aircond lps tu lampu timer berkelip-kelip, off lps tu on..timer tetap berkelip2, apa masalah bro :) aircond jenama TOSHIBA..

    Kher Hafriz said...

    Slm bro..sy nk tanye la..tentang split unit..sy maintenance..sy nk tanye tentang outdoor..tmpt sy bekerje sering sy hadapi masalah pipe compressor bocor..sehingga die beku termasuk indoor skali..dh byk kali welding..byk part gak yg bocor..ape yg bleh sy bwat utk masalah ini selain dari welding yer?..ade tk alat tuk dipasang pade pipe supaya tahan lama?

    imaeazma said...

    antara faktor pipe cooper bocor adalah kualiti pipe itu sendiri, ada gangguan fizikal spt kemek. Dlm masalah bocor ditempat welding memang da biasa berlaku krn kesan pemanasan boleh melemahkan paip tersebut selain pengalaman welder itu sendiri. Terdapat jointer di pasaran sekiranya inginkan penyelesaian jngkamasa panjang, sila tukar keseluruhan paip. harap maklum

    zul said...

    salam, tuan nak tanya sikit..saya baru psg air cond mitsub heavy ind. 1.0 hp baru 2 hari guna, knp bila compressor cut-in indoor akan ada bunyi bising sikit, lps tu dia ok balik mcm biasa...adakah komponen dlm indoor longgar atau mmg mcm tu

    imaeazma said...

    kalau indoor ada bunyi itu ada prob. xpayah sakit kepala, contact installer mintak dia check krn aircond saudara masih dlm jaminan. jika sendiri usik akan membatalkan jaminan.

    baharnizam said...

    Aaircon jadi tak sejuk lepas bekalan elektrik terputus.. bila on semula.. timer berkelip.. macamana nak seting supaya timer tidak berkelip.. jenis aircon x24mev sharp (2.5hp)

    Zack said...

    salam bro, nk mintak nasihat skit...
    sy dh guna aircond brand panasonic inverter selama 2 tahun lebih..so far takde mslh dan masih sejuk lg cuma kalo dulu fan speed 1 skrg kene pakai 2 utk sejuk..
    Penggunaan sy adlh minima, means kdg2 je psg acond bkn hari2..
    So soalannya ialah, perlukah sy servis acond sy ni, kerana sy selalu dgr kita perlu servis 1 thn skali..utk filter indoor sy selalu cuci sendiri..
    ke-2, kalo kene servis, apakah yg akan dibuat, cthnya adakah kene topup gas or buat bende2 lain...
    Terima ksih bro...

    imaeazma said...

    sekadar pendapat, sdr Zack perlu perhatikan piping ke outdoor. adakah ianya ada frost. jika tiada saudara perlu periksa tekanan gas. jika kurang perlu di topup. Perlu diingat, inverter nie tak boleh topup mcm aircond biasa. Ianya perlu di vacuum dulu bg kosong gas yg ada baru boleh masukkan yg baru. kalo mau servis outdoor biasanya kita tembak air je.

    Anonymous said...

    salam nak tanye taun lps saya ade servis aircond lps tu dlm 2-3 bulan tibe2 aircond kluar kn angin je n mcm ade tarik current skit...x lme lps tu bnde yg sme brlaku kt aircond kt blik saye yg kt atas mcm ade kesan dri aircond kt bwh je,tu lah nk tnye agak2 ape yg problem tkot nnti kalo pnggil org repair kne charge mahal plk...

    imaeazma said...

    saya masih tak pasti masalah yg berlaku, sebelum aw pangil tech aircond dtg. leh aw try ketatkan terminal dlm db electrik,soket ke ac juga. slmt mencuba

    Anonymous said...

    hi, klau nk tanggalkan a/c lama (pindah umah) betul ke step2 nih:
    1- on a/c.
    2- tunggu compressor jln dlm 5 saat.
    3- tutup valve copper yg kecik.
    4- off kan a/c.
    5- tutup valve copper yg besar.
    6- tanggalkan outdoor unit.

    Anonymous said...

    Assalamualaikum bang...aircond rumah sy nie pelik skit...sy kn tkn suis dulu..tkn suis merah kasi menyala..pastu tekan hijau lah kan....tggu dua jam..pastu lampu kat aircond tu br berkelip....pastu br boleh on...kadang2 tu smpi dah tertido...br lampu kat aircond tu nak berkelip..apa masalah dia aeee bang....terima kasih bang

    imaeazma said...

    wslm dik, mula2 onkan suis hijau dan amik testpen p check dekat compartment indoor ada api ke x. i mean kat kabel indoor ada api tak? kalo ada adik try godek2 remote kasi reset semua. tak jadi gak adik tukar pcb dia

    imaeazma said...

    yup.. pump down step ini bertujuan memasukan gas dari indoor ke dlm outdoor. dengan itu tiada pembaziran semasa paip di buka utk pindah. kalo buang gitu je abis la gas tu..so kena topup balik masa pasang nnt. paling penting tutup valve besar dengan pantas !!

    fatiha humaira said...

    hai..knp ac sy skrg psg 20 pon sgt kurang sejuk berbanding sblm ni psg 26-27 pon dah sejuk smpi ke tulang..lampu hijau tu nyala..xde blink2 plak..kipas luar pon berpusing..tp rasanye klu xslh..sblm ni kat bhgn dlm klu on mcm ade bunyi kipas yg kuat skit(xtau ape namanya..klu dulu bunyi ni akn off skjp klu dah psg 2-3jam pastu akn on semula)skrg bunyi tu dah xde..adakah kipas bhgn indoor tu dah xberfungsi yg buat ac kurang sejuk(angin je..yg sejuk ala2 je)

    imaeazma said...

    fatiha, mula skali ada angin indoor kuat dengan kuat x? jika kuat, blower xde masalah. aircond normal bila keadaan angin dlm sejuk dan angin outdoor panas. saya rasa outdoor prob, pangil tech utk topup gas. pastu monitor berapa lama masalah nie akn berulang lagi. kot la ada piping bocor.

    Anonymous said...

    Hi, Nak tanya aircond indoor dan outdoor jalan macam biasa. Kemudian suhu panas, bila check outdoor, kat paip besi gas tu, wap air terbentuk.

    So aircond tak sejuk dan outdoor berhenti sendiri walaupun suhu masih tak sejuk.

    Mana nak cari remote control ECE Aircond? Unversal tak boleh guna.

    TQ

    Anonymous said...

    suis aircond terbakar n putus...aircond rosak jgk kew

    imaeazma said...

    suis ac jenis aper ? dua kutub atau starter DOL... tukar balik suis yg rosak. moga ac tidak rosak

    imaeazma said...

    topup gas.. remote ada yg universal tapi make sure tengok dulu kesesuaian brand yg boleh , ada dekat remote tersebut senarai ac yg boleh pakai

    mohammad jumadi mohamad andi said...

    macam mana nak bypass timer kat aircond york,slalu jumpa masalah nie dgn kebanyakan jenama YORK..ada wiring kat indoor unit yang kena bypass?boleh tolong ajarkan..

    jh said...

    salam, sy nak alihkan indoor unit. nak tutup paip gas yg mana atu untuk simpan gas dlm tabung? 15 tahun dulu pernah buat keje aircond.. dh lupa..

    Abu71 said...

    Salam ..masalah air cond saya.on suis je air con terus jalan tanpa on diremote.tapi kat air cond ampu hijau off.bila on di remote jalan cm biasa. Dan bila off kt remote off cm biasa tapi air con tetap jalan dalam keadaan lampu hijau off..nk kena off suis baru mati.pening kepala.apa masalah nya tuan..

    Faris Abd Manaf said...

    Colling coil beku.. Acond 2.5hp, Gas cume 40-45 kpa, (sbb bila isi 60-70kpa amp cecah 13-14amp), masalah blarutan air menitis belakang blower.. Pendapat pro anda amat dperlukan.. Tq

    Anonymous said...

    Salam...
    aircond xsejuk slpas servis..
    out door jln..
    sblm nie sejuk bila on dlm sejam dia panas cz out door xjln..skarang out door dh jln tp xsejuk plak..
    guna aircond jenis york 3hp..
    sblm ni set 26% dh sejuk satu rumah...skung set 23% rasa skit jer

    anuar ariss said...

    Assalamualaikum.. aircond sy tiba2 off.. pastu ada keluar lampu merah berkelip2 di bahagian timer.. brand panasonic jenis inverter 1.0hp.. minta bantuan drpd pakar...

    Bola Bulat said...

    aircond jadi off pastu on balik sendiri...ngape ek??
    brand toshiba

    Hairi said...

    hanya ingin membantu:

    Jh: kena ader manifold gauge...
    1. on kan sistem
    2.pasang manifold gauge yg hose biru kat outdoor unit
    3. pakai allen key tutup pipe besar dlu dgn rapi.
    4. bila meter kat hose biru dh kosong or turun. cepat cepat tutup pipe kecil.
    5. dh tutup paip kecil dengan rapi.. off sistem

    abu. aircond anda mungkin direct current.. tu sebab bila on main switch outdoor terus berfungsi..

    Faris Abd Manaf & Anonymous.. gas kurang.. sila topup..

    Saya ada menjalankan perkhidmatan service dan baik Aircond kawasan kl dan selangor(mengikut kawasan)
    bole hubungi saya Hairi 0123531894. saya sedia menbantu.

    Thanks owner blog...

    hairi rakhshan said...
    This comment has been removed by a blog administrator.
    hairi rakhshan said...

    ingin membantu dengan sedikit pengalaman

    jh.. tuan kene ada manifold gauge
    1. on kan kan sistem (pastikan compressor berfungsi)
    2. pasang manifold gauge hose warna biru kat outdoor unit.
    3. tutup pipe kecil dgn rapi gunakan allen key
    4. bila bacaan meter kosong tutup pipe besar dgn rapi..
    5. off kan sistem (selamat mencuba)

    Abu71.. aircond anda mungkin direct current.. sebab on main switch outdoor or compressor terus jalan.. tanpa on indoor..

    Faris Abd Manaf & Anonymous..
    gas kurang normal pressur sekitar 60psi ke 70psi.. sila topup gas.. :)

    Saya ada menjalankan perkhidmatan service dan baiki Aircond.. kawasan kuala lumpur dan Selangor(hanya beberapa kawasan lembah klang)
    Jika berminat bole hubungi saya Hairi 0123531894
    website
    http://www.hotfrog.com.my/Companies/AIRCONDITIONING-SERVICES


    Thanks owner of blog



    azremy said...

    nk tanya kenapa outdoor compressor 2.5hp york jalan ok tetiba fan outdoor berhenti tetiba,,,compressor masih jln amp terus naik sampai 20

    Anonymous said...

    Salam sifu..saya guna ac brand york 1.0.. Aircond xdgunakn lbih kurang stahun..pastu bila pasang kt rumah baru bila on ok..sejuk..lampu hijau..maksudnya ok la..xlama dlm 20min lampu tukar warna oren dan blink2.. indoor ok berfungsi tp xsejuk keluar angin biasa..tp kompresor mati..gas baru isi .apa yg problem sifu?? Aircond usia 1 thn lebih.

    imaeazma said...

    pcb board rosak

    rahman sudirman said...

    Tumpang tanya....ac jenis haier 1hp.blower on..comp n kipas outdoor off..kapasitor comp n kipas da buka n check masi ok. Pasang balik still x jln..adakah kemungkinan comp da kong...ataupun gas x cukup n comp x running...usia ac 3 thn jarang guna... Adakah kipas n comp on serentak atau kipas kemudian comp..atau sebaliknya...tq

    imaeazma said...

    indoor dulu baru outdoor jln. cuba check ada supply masuk x dekat terminal pada outdoor. kalo ada cuba disconnet wayar kepada compressor sahaja bagi kipas outdoor je jln untuk pastikan compressor kong ataupun x

    Anonymous said...

    Salam.. Sy nk tanye sket la.. Sy bru pasang aircond.. Bli dri kawan.. Die dah pakai dkt 2 thun rse nye.. Brand samsung.. Mse bukak hari tu x dah tutup pipe kompresor.. Tp mse bukak copper coil ad gas kluar .. Skang yg jd prob.. Indoor unit dgn outdoor unit jalan cantik... Tp x sejuk langsung.. Perlu ke sy tambah gas sje atau ade prob lain? Harap dpt bg pendapat dan bantuan terima kasih

    Muhamad Muslim said...

    Salam sifu.

    York 2.5hp ceiling exposed
    Unit asal beli baru
    Guna +/- 3tahun
    Heavy used up to 24hrs daily

    Kisahnya, on blower saja ok, tip top. Tukar mode sejuk, compressor jalan dlm 20-30 sec trus trip indoor unit circuit breaker. Sblm kejadian, gas leaking, dh topup n repair leaking. Jalan lebih kurang 1 bulan, jadi penyakit ni. Masa compressor jalan tu ada bunyi gegar skit. Panggil servis technician ckp compressor dh nk habis umor. Bacaan amp pun agak tinggi.

    Jika flush, vacumm n topup balik dgn gas baru agak2 boleh selesaikan penyakit ni tak.

    @ kalo kong compressornya, agak2 berapalah price ganti new compressor @ 2nd hand outdoor @ 2nd hand full system

    Almaklum price utk new set 2.5hp dh agak menggigil harganya..

    Tqvvm sifu.

    imaeazma said...

    wslm anony, topup je gas. sepatutnya kena pump down sistem br gas x abis.

    imaeazma said...

    M. muslim, heavy usage elok tukar compressor baru n check leakage sekali lagi. jika wat flushing boleh tapi tidak bertahan lama. maaf sb saya tak berpa pasti harganya

    naz lon said...

    Capilary tube tu yg mana satu ye bos

    naz lon said...

    Assalammualaikum sy ingin tnya Knape indoor sy tk sejuk ye...sy ada check kt outdoor smua jalan ngan baik siap kt paip outdoor beku lgi tpi indoor tk sejuk hnya kluar angin saje...kenapa ye

    imaeazma said...

    Naz, topup gas

    Anonymous said...

    kalau a/cond pakai kat ofis selalunya berapa kali dalam sebulan kita nak servis ye..? minta pendapat

    imaeazma said...

    setiap bulan cuci filter, yg lain ikut kerosakan baru servis

    Nazrul Osman said...

    Bro nk tanya kenapa aircond(york1hp) tiba2 xmau on.semua lampu kt aircond tu x idup.tekan manual pun x hidup guna remote pun hampeh.tdo je air cond tu.sebelum tu hidup

    namkin said...

    salam...

    boleh tunjukkan cara penggunaan gas gouge yg betul..

    saya nak pastikan tekanan gas sentiasa normal setiap kali penggunaan..

    kalo nak beli sendiri, model apa yg sesuai?
    adakah gas yg berbeza , gas gouge pn berbeza?

    mahal xkos gas gouge ni?

    Anonymous said...

    Salam..sy pakai neo..kipas jalan..compressur ok..tp knape tiba2 x kluar agn mcm x fungsi..haritu dah tukar controller..ok kejap..dalam dua minggu jadi balik..

    zann said...

    salam bro sy baru pakai 6 bln aircond york masalahnya angin aircond kejap slow kejap laju kipas dah buat no 3 patutnya statik laju jd bilik nk sejuk makan masa berjam nk sejuk apa masalahnya .....

    Anonymous said...

    bro knp aircond york 1.5 hp kejap slow kejap laju pada hal dah pasang kipas 3 baru pakai 7 bulan apa masalahnya

    Farid Izwan said...

    Salam bro..... mana nak cari kedai spare part air cond lagi2 ic board area shah alam atau lembah klang ye????

    Anonymous said...

    helo bro..
    baru dkat 2 minggu psg york inverter 2hp..
    cooling mcm kurang je...
    mcm kejap ad kejap takde...
    suh pomen chek sumw ok...
    rasa2nya nape eh???

    Mohd Hairulanuar Mohd Adros said...

    Saya punya ac panasonic. Bila time outdoor unit berhenti compressor bergegar kuat. Dan ada time fan on tp compressor x on angin jd x sejuk.

    imaeazma said...

    aw pakai panasonic ada mode eco ke?

    Mohd Hairulanuar Mohd Adros said...

    Tiada mode eco model yg biasa 1.5 hp cuma ada masa timer berkelip dan outdoor cuma fan yg berpusing. After 1-2jam kompressor baru jalan. Xada ais bila kompressor nak berehat bergegar kuat.

    imaeazma said...

    yg bergegar kuat tu aw try la lapik rubber. kalo mampu aw ketatkan je skru kt outdoor tu.. cuma yg lambat respong tu sy rasa sensor problem

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...